Veelgestelde vragen

Bij Oeffelt is de Maas versmald door een ‘flessenhals’. De fundamenten van de N264 en de voormalige spoorlijn ‘het Duits Lijntje’ stuwen het water op bij een hoogwaterpeil. De flessenhals kan bij extreem hoge waterstanden leiden tot mogelijke overstromingen. In dit project maken we openingen in de fundamenten van de provinciale weg en het Duits Lijntje. Daardoor maken we van de N264 een brug van 250 meter lang. In het fundament van het Duits Lijntje maken we twee openingen van 120 en 250 meter lang. De Maas krijgt hierdoor voldoende ruimte bij extreem hoogwater. Ook de Viltsche Graaf krijgt meer ruimte.  

Ons project verlaagt de waterstand van de Maas bij extreem hoogwater met ongeveer 20 centimeter. Zo zorgen we dat iedereen langs de Maas veilig en fijn kan blijven wonen, werken en recreëren. Ons streven is een balans in water, natuur, landschap, cultuurhistorie en recreatie.
We maken een waterveilig natuurgebied dat past binnen de cultuurhistorie van de Maas, Oeffelt en Gennep. Een mooi stukje van de Noordelijke Maasvallei met haar kenmerkende Maasheggen.

We gaan bij het project uit van een hoogwatersituatie die theoretisch 1 keer per 3000 jaar kan optreden. De maatregelen in dit project zorgen ervoor dat de waterstand bij hoogwater ongeveer 20 centimeter zakt bij Oeffelt. Deze waterstandsdaling is merkbaar tot aan Venlo. Dit is het effect bovenstrooms. Door dit project hoeven de dijken tussen Oeffelt en Venlo in de toekomst minder verhoogd te worden.
 
Net stroomafwaarts van de brug, richting Gennep, zorgt de ingreep bij hoogwater voor een lokale verhoging van de waterstand. Dit is ongeveer 3 centimeter ter hoogte van camping De Maasvallei. Deze stijging zal snel afnemen bij hoogwater en is niet meer merkbaar bij de bocht in de Maas ter hoogte van het Genneperhuis. Dit project zorgt ervoor dat hoogwater sneller afgevoerd wordt, omdat de Maas meer ruimte krijgt. Hierdoor bereikt de hoogwatergolf ’s-Hertogenbosch ongeveer 35 minuten eerder dan nu. Dit is het effect benedenstrooms.

Tijdens het project is de natuur en cultuurhistorie van het gebied langs de Maas bij Oeffelt een belangrijk aandachtspunt. We zorgen voor een natuurlijk ingerichte en veilige leefomgeving voor mens en dier. Zo houden we het foerageergebied van de dassen in stand en voor amfibieën leggen we poelen aan.

Helaas zullen er wel enkele maatregelen nodig zijn, zoals het weghalen van Maasheggen. Deze zijn in de nieuwe, natte situatie niet meer levensvatbaar. Waar het project schade aanbrengt aan de natuur, compenseren we dit. Weggehaalde Maasheggen planten we terug binnen en buiten het projectgebied. We planten de nieuwe Maasheggen in het historische kavelpatroon, om zo de cultuurhistorische waarde van het gebied te behouden.

Het Duits Lijntje zal gedeeltelijk verdwijnen. Maar we zorgen dat het Duits Lijntje herkenbaar en zichtbaar blijft in het landschap. De historie van het gebied blijft zichtbaar door de kazematten die we laten staan. We hebben daarnaast een archeologisch onderzoek uit laten voeren. Waar het kan, bewaren we archeologische vondsten in de bodem. Als dit niet kan, graven we de archeologische vondsten op en bewaren we deze in het provinciaal depot.

Door klimaatverandering moeten we Nederland weerbaarder maken tegen extreme weersomstandigheden. Dat zijn zowel langdurige periodes van droogte als plotselinge hoosbuien. Rivieren kunnen alsnog een extreem hoge waterstand bereiken. Daarom werken het Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten samen aan een veilig Nederland.

De scheepvaart zal weinig merken van het project. Tijdens de werkzaamheden is er geen hinder op de Maas en de Maas blijft toegankelijk. Ook als het project klaar is, blijft de situatie voor scheepvaart op de Maas hetzelfde. Wanneer de nevengeulen meestromen, verandert de zijstroming van de Maas. Dit valt binnen de normen voor veilig gebruik van de Maas. De waterstandsdaling van ongeveer 20 centimeter geldt alleen op de piekmomenten.

Het voorlopig ontwerp (voorkeursalternatief) is uitgewerkt. De komende jaren doorlopen we de volgende stappen: 

2025 

Aanvraag vergunningen 

Najaar 2025 

Start aanbesteding aannemer 

Voorjaar 2026 

Bekendmaking aannemer 

2026 

Uitwerking ontwerp door de aannemer en voorbereidende werkzaamheden 

2027 

Uitvoering project 

2028 

Het project is klaar 

Onder het laatste nieuws leest u meer over waar we mee bezig zijn en wat we de afgelopen periode hebben gedaan. Wilt u op de hoogte gehouden worden? We sturen bij belangrijke mijlpalen in het project een nieuwsbrief, zoals bij de start van werkzaamheden. Inschrijven voor deze nieuwsbrief kan via deze link.

Eind 2025 starten we met de aanbesteding voor een aannemer. We verwachten dat we in het voorjaar van 2026 het project kunnen gunnen aan een aannemer. Meer informatie over de aanbesteding en het project kunnen aannemers en andere professionele partijen vinden op TenderNed.

Tijdens de planfase hebben we meerdere werkateliers en informatieavonden georganiseerd. Zo konden omwonenden en andere belanghebbenden meedenken over het ontwerp. Nu het voorkeursalternatief vastgesteld is, is het participatietraject afgerond. We houden de omgeving op de hoogte van het project via nieuwsberichten op de website en informatieavonden.
 
Onder het laatste nieuws plaatsen we de nieuwsberichten over het project. Hier plaatsen we ook wanneer er een informatieavond is. Wilt u de laatste informatie ontvangen in uw mailbox? Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief.

Het project Ruimte voor de Maas bij Oeffelt is onderdeel van het Deltaprogramma Maas. Binnen dit programma werken verschillende projecten aan waterveiligheid langs de Maas. Zo worden dijken verhoogd of ruimte gecreëerd voor de rivier. Op de website van Deltaprogramma Maas leest u daar meer informatie over. 
 
Voor het project Ruimte voor de Maas bij Oeffelt hebben we een rivierkundige effectstudie gedaan. Deze studie hield rekening met alle al uitgevoerde projecten en alle geprogrammeerde projecten langs de Maas.

Provincie Noord-Brabant voert mede namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Limburg, Waterschappen Aa en Maas en Limburg, Staatsbosbeheer en gemeente Land van Cuijk het project uit. De besluiten over het project, de planning en het ontwerp worden genomen in een stuurgroep. In deze stuurgroep zitten vertegenwoordigers van alle partners. Regelmatig komt de stuurgroep samen om te praten over het project.

Aan de andere kant van de Maas, bij Gennep, werkt het Waterschap Limburg ook aan een project. Het project Lob van Gennep is ook onderdeel van het Deltaprogramma Maas. Van Middelaar tot en met Ven-Zelderheide neemt het waterschap maatregelen om het gebied hoogwaterveilig en aantrekkelijker te maken. Dijken worden versterkt en verhoogd. Waar nog geen dijken liggen, worden nieuwe dijken aangelegd. 

Meer informatie en het laatste nieuws over dit project vindt u op de projectwebsite

We hebben de verbreding van dit fietspad onderzocht als meekoppelkans binnen het project Ruimte voor de Maas bij Oeffelt. De veiligheid van fietsers op de brug is al jaren een discussie. Het fietspad is namelijk te smal voor de hoeveelheid fietsers op de brug. Daarom wilden de provincies Limburg en Noord-Brabant gezamenlijk het fietspad aanpakken. Echter, het Rijk, eigenaar van de burg, heeft op dit moment geen budget beschikbaar gesteld. Daarmee is de verbreding van het fietspad nu niet mogelijk.

Cookie-instellingen