Bij Oeffelt is de Maas versmald door een ‘flessenhals’. De fundamenten van de N264 en de voormalige spoorlijn ‘het Duits Lijntje’ stuwen het water op bij een hoogwaterpeil. De flessenhals kan bij extreem hoge waterstanden leiden tot mogelijke overstromingen. In dit project maken we openingen in de fundamenten van de provinciale weg en het Duits Lijntje. Daardoor maken we van de N264 een brug van 250 meter lang. In het fundament van het Duits Lijntje maken we twee openingen van 120 en 250 meter lang. De Maas krijgt hierdoor voldoende ruimte bij extreem hoogwater. Ook de Viltsche Graaf krijgt meer ruimte.
Ons project verlaagt de waterstand van de Maas bij extreem hoogwater met ongeveer 20 centimeter. Zo zorgen we dat iedereen langs de Maas veilig en fijn kan blijven wonen, werken en recreëren. Ons streven is een balans in water, natuur, landschap, cultuurhistorie en recreatie.
We maken een waterveilig natuurgebied dat past binnen de cultuurhistorie van de Maas, Oeffelt en Gennep. Een mooi stukje van de Noordelijke Maasvallei met haar kenmerkende Maasheggen.
We gaan bij het project uit van een hoogwatersituatie die theoretisch 1 keer per 3000 jaar kan optreden. De maatregelen in dit project zorgen ervoor dat de waterstand bij hoogwater ongeveer 20 centimeter zakt bij Oeffelt. Deze waterstandsdaling is merkbaar tot aan Venlo. Dit is het effect bovenstrooms. Door dit project hoeven de dijken tussen Oeffelt en Venlo in de toekomst minder verhoogd te worden.
Net stroomafwaarts van de brug, richting Gennep, zorgt de ingreep bij hoogwater voor een lokale verhoging van de waterstand. Dit is ongeveer 3 centimeter ter hoogte van camping De Maasvallei. Deze stijging zal snel afnemen bij hoogwater en is niet meer merkbaar bij de bocht in de Maas ter hoogte van het Genneperhuis. Dit project zorgt ervoor dat hoogwater sneller afgevoerd wordt, omdat de Maas meer ruimte krijgt. Hierdoor bereikt de hoogwatergolf ’s-Hertogenbosch ongeveer 35 minuten eerder dan nu. Dit is het effect benedenstrooms.
Tijdens het project is de natuur en cultuurhistorie van het gebied langs de Maas bij Oeffelt een belangrijk aandachtspunt. We zorgen voor een natuurlijk ingerichte en veilige leefomgeving voor mens en dier. Zo houden we het foerageergebied van de dassen in stand en voor amfibieën leggen we poelen aan.
Helaas zullen er wel enkele maatregelen nodig zijn, zoals het weghalen van Maasheggen. Deze zijn in de nieuwe, natte situatie niet meer levensvatbaar. Waar het project schade aanbrengt aan de natuur, compenseren we dit. Weggehaalde Maasheggen planten we terug binnen en buiten het projectgebied. We planten de nieuwe Maasheggen in het historische kavelpatroon, om zo de cultuurhistorische waarde van het gebied te behouden.
Het Duits Lijntje zal gedeeltelijk verdwijnen. Maar we zorgen dat het Duits Lijntje herkenbaar en zichtbaar blijft in het landschap. De historie van het gebied blijft zichtbaar door de kazematten die we laten staan. We hebben daarnaast een archeologisch onderzoek uit laten voeren. Waar het kan, bewaren we archeologische vondsten in de bodem. Als dit niet kan, graven we de archeologische vondsten op en bewaren we deze in het provinciaal depot.
Door klimaatverandering moeten we Nederland weerbaarder maken tegen extreme weersomstandigheden. Dat zijn zowel langdurige periodes van droogte als plotselinge hoosbuien. Rivieren kunnen alsnog een extreem hoge waterstand bereiken. Daarom werken het Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten samen aan een veilig Nederland.
De scheepvaart zal weinig merken van het project. Tijdens de werkzaamheden is er geen hinder op de Maas en de Maas blijft toegankelijk. Ook als het project klaar is, blijft de situatie voor scheepvaart op de Maas hetzelfde. Wanneer de nevengeulen meestromen, verandert de zijstroming van de Maas. Dit valt binnen de normen voor veilig gebruik van de Maas. De waterstandsdaling van ongeveer 20 centimeter geldt alleen op de piekmomenten.